Å overleve januar

Først skal det være sagt at å «overleve» januar er et ordentlig I-landsproblem. Men likevel et reelt et sådan. For januar er en tøff og utfordrende måned for mange. Og iallefall for oss i kattelivet. Da har vi liksom blitt vant til den lunheten og kosen som jula bringer med seg, og hverdagen kommer busende inn og forstyrrer oss. Mørket kan være overdøvende, spesielt etter man har plukket bort julepynten (jeg skjønner fortsatt ikke hvordan folk som fjerner julestjernene, adventsstaken og lyslenkene tidlig i måneden holder ut i mørket). Vi plukket bort julepynten på søndag når det var 20. dag jul, og det føltes helt greit å si hade til jula da. Men likevel var tomheten slående første dagen jeg sto opp uten juletreet. Jeg som hadde blitt vant til å starte dagene helt rolig i mørket, med juletreet som eneste lyskilde. Da kom virkelig julebluesen over JuleIda.

Men heldigvis finnes det ting som kan lette på situasjonen. Og det er det jeg tenkte vi skulle fokusere på i dag. Nemlig hva som kan gjøre det bedre. Jeg ser at det er flere der ute som skriver om akkurat disse tingene. Blant annet Glamourbibliotekaren, som har skrevet et langt og fint innlegg med mange gode tips. Elsa Billgren tipser også om fine ting å gjøre i januar. Og selveste juledronningen UnderbaraClara, som alltid skriver om hvor viktig det er for henne å beholde julen litt lenger, hvor tungt det kan være når julen skal bort, og tips til hva man kan gjøre når jula definitivt er over. Her finner dere masse fint å lese.

Men dette er hva vi gjør i kattelivet for å «overleve» januar.

∗ Det første og viktigste for oss er å beholde julen lenge. Vi tillater oss å nyte julelysene og den fine pynten et godt stykke ut i januar. Stresser ikke med å pakke den bort, og nyter lunheten den gir oss. Jeg tror faktisk aldri vi har pakket bort jula før 20. dag jul. Og ett år husker jeg at jeg ikke hadde energi til å pakke den bort (for det tar noen timer når 75 forskjellige juletreornamenter skal pakkes forsiktig i bobleplast og esker). Og da endte vi opp med å ha jula helt til 19. januar! Men det var helt greit det. Da var det nesten som at soldagen og lyset kom og avløste jula. I tillegg bruker vi alltid å beholde julestjerna hengende i vinduet til slutten av måneden. For som jeg sa tidligere, januar er mørk. Vi trenger det lyset vi kan få.

∗ Vi tar det rolig. Og dette er nesten like viktig som å beholde jula en stund til. For det slår ikke feil, vi er bestandig sliten etter desembers høye tempo. Ja, selv koselige ting kan man bli sliten av. Så derfor er det viktig for oss å ikke presse oss for hardt. Hverken med trening, kosthold, sosiale sammenkomster eller andre aktiviteter. Januar prioriteres som regel til å gjøre minst mulig. Dessuten kjenner jeg meg alltid langsom og treg i alt jeg gjør i januar. Og jeg vil ikke gjøre så mye heller. Det føles nesten som på grensen til å gå i hi. Haha!

∗ Og det tar oss med til neste punkt. Å hvile og sove. Jeg anbefaler virkelig at dersom du kjenner for det, så tillater du deg å hvile og sove. Det kan være kroppens måte å si ifra at det er akkurat det du trenger. Jeg kan ikke erindre en eneste januar uten at både jeg, Bianco og kjæresten har ligget slengt rundt i leiligheta til alle døgnets tider. Januar er vår hvilemåned!

∗ Vi spiser det vi vil, om så det er siste rest av julekakene og julesnopet. Og her er det nok delte meninger blant folk. Mange er nok ganske lei av all julematen og alt det søte, og ønsker bare å spise sunt og grønt. Vi kjenner litt på dette vi også, og går relativt fort tilbake til rug sprø med avokado til frokost og kvelds, og grønnere middager som salater og supper. Men vi tillater oss samtidig å kose oss litt med gode ting slik at ikke denne overgangen til hverdagene skal bli for hard. Dessuten har jeg lært av bestemor at man ikke skal kaste mat.

∗ Vi drikker masse te. Og det gjør vi selvfølgelig hele året, men i januar er det alltid en økning i te-konsumpsjonen. Spesielt hvis det er mye snø og kaldt ute. Og jeg gleder meg like mye over juleteene som jeg gjorde i november og desember. Det er faktisk en fin måte å få en litt roligere avslutning på jula. Pynten og julefilmene er borte, men det er mye stemning i en kopp nissete.

∗ Vi leser masse bøker og blad, og ser på koselige filmer og serier. Dette er også en viktig ting, for dette er lavterskel-aktivitet som henger sammen med å ta det rolig. Akkurat nå er jeg endelig kommet ordentlig i gang med Det innerste rommet av Jørn Lier Horst. Og jeg kjenner at jeg koser meg sånn når jeg leser. Jeg bruker også alltid januar til lese resten av Blondie og Donald julepocket. Det må ikke være desember for å lese det. På tv er det Det gode liv i Alaska, Masterchef Australia, og Hver gang vi møtes som er favorittene våre nå. Så dere den første episoden av Hver gang vi møtes i helga? Jeg ble ordentlig rørt og stolt når Lars Bremnes sang För kärlekens skull. Jeg elsker den sangen og hører ofte på den. Jeg har i mange år håpet på at en av Bremnes-søsknene skulle være med, og det ble faktisk enda bedre enn jeg hadde forestilt meg. Ellers fikk jeg Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai i adventskalenderen, så den planlegger vi å se en dag snart.

∗ Vi pakker oss inn i vatt. Ikke bokstavelig talt, men i varme pledd og dyner mens snøen daler ned ute (og da er det jo dobbelt opp med vatt, for snøen den pakker oss også inn). Og dersom vi går tur for å nyte snøen kler vi på oss det varmeste vi har av kåper, luer, skjerf og votter. Ååå det er så deilig å legge seg under en god og varm dyne med flanellsengetøy mens at man kjenner kulda kommer sigende fra sprekkene i vinduskarmen. Jeg husker så godt en gang jeg var på besøk hos bestemor. Det var -17 grader ute, og selv om bestemor hadde skrudd på panelovnen på soverommet mitt hadde jeg på meg ett ullpledd under dyna, og ett over, i tillegg til pyjamas og lester. Da pustet jeg frostrøyk inne på soverommet. Det er et minne jeg aldri ville ha vært foruten, selv om det var bra kaldt.

∗ Jeg unner meg fine og frodige buketter. Ikke de mest vårlige variantene i alle mulige farger (det syns jeg det er for tidlig til). Men med mye grønt og hvitt, og små innslag av farger. Det viktigste er å fylle på i tomrommet etter jula. Det er jo mange julestjerner, svibler, amarylliser og mugger med gran som skal «erstattes». Og selv om mange sverger til grønnplanter og primula i januar, er jeg selv et bukett-menneske. Vi har enda Ilex stående etter jula, men jeg tror det blir en bukett snart for i dag så jeg at det var på tide å si hade til julestjernen på kjøkkenbordet.

∗ Vi hører mye på musikk. Musikk er jo en stor del av livet vårt hele året, men mørket i januar tvinger fram ønsket og behovet for mer av det. Her snurres både siste plata til Eva Weel Skram, Himmel nok til alle og masse annet fint hver eneste dag. Til og med på kveldene når vi legger oss i senga for å sove hører vi på musikk. I går natt sovnet vi til Odd Nordstoga.

∗ Vi gleder oss over at lyset og sola er tilbake. Hvis vi ikke er for mye plaget med masse skyer og nedbør bruker det å være helt magisk lys på himmelen i dagene rundt sola kommer tilbake. Da får vi et helt vell av nyanser av rosa og fersken blandet inn i blålige toner. Akkurat i denne perioden bruker jeg sørge for å sitte i vinduet eller komme meg ut for å kunne nyte synet. Og man må selvfølgelig ta masse bilder. Og jeg vet ikke helt hvordan det er for dere i resten av landet, men i Tromsø feirer vi soldagen (første dagen vi kan se sola) 21. januar med boller og kakao. I barnehagene og på skolene lager de papirsoler som de henger opp i vinduene, og det er alltid et av de sikreste tegnene på at vi går mot lysere tider. Hehe, jeg må bare fortelle dere om en venninne av meg som er fra Tromsø, men som har flyttet til Bodø. Når jeg for et par dager siden spurte henne om når soldagen er i Bodø fikk jeg et raskt svar om at det ikke var viktig, for hun skulle feire soldagen 21. januar med kakao og bolle. Og selvfølgelig berlinerbolle – på ekte Tromsøvis. Hun er nå søt! Hos meg henger Harstad-vanene igjen, derfor liker jeg best vanlige boller med vaniljekrem og melisdryss over. Vi får se om jeg orker å bake i år.

∗ Vi tenner masse levende lys. Det bidrar til lunhet og hygge, og er veldig viktig nå i mørketiden. Pluss at man ikke ser alle hybelkaninene så godt når taklyset er av 😉

∗ Vi gjør ingenting. Å gjøre ingenting er helt fantastisk. Hvis du ikke bruker å gjøre det anbefaler jeg det virkelig. Å stirre ut i den tomme lufta, bare sitte i ro. Eller se ut av vinduet. Ikke tenke på alt mulig rart. Kanskje til og med kjede seg litt… Dette skal jeg skrive mer om senere. i et helt eget innlegg. For det er nemlig når man gjør ingenting at de mest fantastiske ting kan skje. Både for kroppen, sinnet og kreativiteten.

∗ Vi er sammen med de vi er glad i. Ja jeg sa jo lenger opp at vi sjelden gjør så mye i januar og som regel er det bare oss tre. Men vi er jo veldig glad i hverandre vi 😉 Og så hender det plutselig at energien er der, eller at vi på slump havner sammen med familie eller venner. I fjor i januar traff vi plutselig på svigerfamilien på et kjøpesenter en lørdag. Og når vi da inviterte de hjem på et helt enkelt middagsbesøk, ble det en av de koseligste sammenkomstene vi hadde i 2018. Det er jo ofte de helt tilfeldige og spontane besøkene som blir best. Da er det null forventninger og krav, og bare masse gledelige overraskelser. I år har vi allerede hatt en litt forsinket «adventsdate» med våre gode nabovenner. Det var ordentlig koselig!

∗ Vi fokuserer på de små gledene i hverdagen. Det kan være helt enkle ting som en helt ny rosa Hay-tannbørste, eller det å kunne dele en boks tunfisk med Bianco og lage tunfiskrøre. Eller å nyte den siste lussekatten med en kopp te og et stearinlys i senga. Dette gjør vi forsåvidt også hele året, kattelivet er jo en hverdagslykkeblogg. Men i januar blir det på en måte ekstra viktig å fokusere på de små tingene slik at julebluesen ikke skal ta helt over.

Så det er våre januarsysler. Ganske så rolige ting, og temmelig lavterskel. Mange av dere gjør nok mye av dette allerede, men kanskje det kan bidra til litt inspirasjon og glede? At dere plukker opp noen tips. Da gjenstår det bare å se om vi «overlever» januar i år også. Hahaha! Dere vil nok høre fra meg.

Håper dere har en fin januardag! Klem fra oss ♥

One Comment

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *