100 % bomull

«Er det 100 % bomull», er den setningen jeg minnes med skrekk og gru fra barndommen. Det var selvfølgelig mamma som spurte hver gang jeg ønsket meg et spesifikt klesplagg. Jeg husker så inderlig godt at jeg ønsket meg den mørkeblå Adidasjoggedressen som Melanie C i Spice Girls hadde. Men den kunne jeg bare glemme. For den var ikke laget av 100 % bomull. Mamma var helt besatt av at klærne våre skulle være laget av 100 % bomull. Hun snakket om vasking, vedlikehold, nupping, og jeg himlet bare med øynene. Absolutt ingen klesplagg som var blandinger av lycra, elastan og slike ting, kom inn i mammas vaskemaskin. Ei heller i mitt klesskap. Sukk, det var en hard barndom. Neida, jeg spøker bare.

Men faktisk så viser det seg nå at mamma var litt forut for sin tid. For nå vet vi jo at disse stoffene som er laget av plast (ja jeg sier plast, for det er det det er), hverken er bra for oss eller miljøet. Nå vet vi at hver gang vi vasker fleecegenseren vår, skylles massevis av mikroplast ut i havet. Det er en helt forferdelig tanke – at noe så mykt og godt, er så dårlig for naturen vår. Og vi jo tenke på naturen vår. Hva hadde vi vært uten den? Hva gjør vi uten den? Nå er tiden inne for å ta bevisste valg som er gode for både oss og miljøet. Det er nå som vi vet, at vi faktisk burde velge 100 % bomull, og lin, ull, silke og andre naturlige stoffer i både klær, sengetøy og tilsvarende. Jeg slår et slag for 100 % naturlig jeg. Er du med meg? Og om du ikke har mulighet til å velge naturlige stoffer i alle klærne dine, så vit at litt er bedre enn ingenting. At så lenge man gjør en innsats i det hele og det store, er det bedre enn å være likegyldig. Og det er godt å føle at man bidrar til noe positivt.

9 Comments

 1. Så bra at du tek opp dette i bloggen din! Som framtidig kunst- og handverkslærar føler eg eit ansvar for å formidle kunnskapar som kan bidra til større bevisstheit rundt denne problematikken. Å tenkje over kva materialer tinga våre er laga av er kjempeviktig, og det handlar òg om kvalitet og durabilitet! Å velje bærekraftige stoff av høg kvalitet er òg eit kjempeviktig bidrag i kampen mot kjøp-og-kast-kulturen!

  • Ida

   Ja, man kan liksom ikke få sagt dette ofte nok! Måten vi lever på i dag er bygd rundt forbruk og penger. Og som du sier, må vi snu på dette. Nå må vi velge bærekraftige produkter som kan vare lenge, slik at vi kan komme oss bort i fra kjøp-og-kast-kulturen. Jeg blir så glad når folk blir engasjert 🙂

 2. Amen! Jeg er helt enig. Og ikke bare på grunn av miljøet, et godt nok argument det altså. Men syntetiske klær lukter rart – har du svettet i akryl før? Det har jeg (for det puster jo ikke). Ingen god opplevelse.

  Heia ordentlige materialer!

  • Ida

   Så godt å få så god respons på dette innlegget – for det betyr så mye for meg! Og du har helt rett Sophie, syntetiske klær lukter ikke så godt, og man kjenner også at det ikke er like behagelig på huden som naturlige stoffer.

 3. Rannveig Nilsen

  Vise sæ jo nu at mase om 100% bomull ikke va så bortkastet likevel 😉 😀
  Men i ettertid skjønne mamsen godt du himlet med øyan!

  Iallfall var mamsen veldig overbevist from the bottom of the ♡ 🙂
  Flirte godt når æ så overskriften å veste jo nesten hele innlegget! 😀

 4. Hei Ida Mari!

  Så fin blogg du har, og dette innlegget likte jeg spesielt godt! Helt enig – på tide at flere får øynene opp for det naturlige, økologiske og bærekraftige!

  Hilsen Julia

  • Ida

   Tusen takk Julia ♥ Det va snilt sagt. Syns det e så fint å få så god respons på nåkka så viktig. Og e helt enig me dæ.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *