Åååå som jeg elsker Lemon curd. Ja det er jo ikke rart, det er jo britisk. Og jeg elsker alt som er britisk. Lemon curd er for de som ikke vet det, en slags fløyelsmyk sitronkrem til å ha på scones, brødskiva eller kanskje kjeks. Man kan også bruke den til kaker. Pavlova for eksempel. Eller som saus oppå en ostekake. Lemon curd passer egentlig til ganske mye. Og jeg kan love deg at det er godt. Så godt at jeg måtte lage meg en sukkerfri variant, for å ikke utvikle sukkersyke 😛 Hehe, neida jeg tuller bare. Men jeg er ikke fan av sukkerholdig mat. Denne varianten kan jeg med god samvittighet spise som pålegg på en helt vanlig hverdag.
For å lage den trenger du:
• saften og skallet av 2 økologiske sitroner
• 100 g smeltet og avkjølt smør
• 2 egg og 2 eggeplommer
• 50 g tagatesse og 3 ss Natreenpulver
Du kan sikkert bruke annen sukkererstatning om du vil, så lenge du da tar utgangspunkt i å erstatte ca 150 g sukker. Men ikke bruk sukrin eller sukrinmelis. Det gjorde jeg en gang, og da krystalliserte den seg. Og konsistensen er viktig i lemon curd. Den skal være fløyelsmyk.
Sånn her gjør du: Bland sammen egg, eggeplommer, tagatesse og natreenpulver i en liten kasserolle. Visp det godt sammen. Jeg syns det er enklest å vispe det med stavmikser, da tykner det fortere også. Sett på svak varme, og visp hele tiden mens du tilsetter smeltet smør, sitronsaft og sitronskallet. Nå skal du virkelig få bruke musklene i armene. Du skal røre og vispe helt til lemon curden er tykk og glatt. Du kan gjerne skru opp varmen, men pass på at det ikke koker. Da risikerer du at det svir seg, og blir til eggerøre. Når lemon curden er tykk nok, siler du den. Dette er en langsom og møysommelig prosess, men jeg lover deg at det er verdt det. Oppbevar lemon curden i et rent glass. Gjerne ett gammelt syltetøyglass, sånn som jeg har gjort. Da er man litt miljøvennlig i samme slengen. Og ekstra fint er det å sette på et fint bånd og merkelapp.
Jeg og mamma spiste sukkerfri lemon curd som pålegg hele påsken. Både eggesalat, lammerull og annet eksklusivt pålegg måte vike for den. Lemon curden holder seg nok i kjøleskapet i 2 uker, om den ikke blir oppspist før det 😀 Her varte den i alle fall ikke så lenge. Håper du liker den!
Monica Skogstad
mmmmmm….må testes!
Ida
Absolutt 😉 Trur du blir å like den Monica.
Charlotte
Åh nam, lemoncurd er så sinnsykt godt! Ble helt hektet på det da jeg bodde et år i Wales.
Ida
Ja, det er bare nydelig godt 😉 Heldige du som har bodd et år i Wales. Hvordan var det da?
Mathilde Nicoline
Ja herregud, lemon curd! Det er alt jeg trenger her i livet, har kun forsøkt å lage det selv en gang, da ble det altfor flytende og nå tør jeg ikke helt. Men jeg har klart å lage vaniljekrem i mellomtiden, så det burde gå, hehe.
Ida
Jeg skjønner ikke at jeg kunne jobbe i en tebutikk hvor vi solgte lemon curd, i mange år før jeg smakte på det. Der er jo bare SÅ godt 😀 Det var nesten som livet mitt ble komplett når jeg oppdaget lemon curd. Haha, en smule dramatisk her 😛 Mitt triks for å sikre seg at den ikke blir for tynn, er å piske eggene og sukkererstatningen med håndpisk/stavmikser med visp før jeg setter kasserollen på plata. Det blir som om du pisker eggedosis, bare ikke så lenge at det blir eggedosis. Jeg tror du klarer det 😉 Særlig hvis du har laget vaniljekrem.
Food in jars - Et katteliv
[…] Og hvem kan vel motstå en kremete og fløyelsmyk lemon curd som man kan spise med god samvittighet? Ikke jeg iallefall. Derfor måtte jeg lage et nytt glass med lemon curd midt i påsken. Og oppskriften på denne herligheten kan du finne her. […]
Prinsebryllup, pinseria og peoner - Et katteliv
[…] Og både sconesen og lemon curden var syndig god (selv om lemon curden var litt mer flytende enn den skal være). Altså finnes det noe bedre enn lemon curd? Gi meg et glass og jeg trenger ikke noe annet pålegg. Oppskrifta jeg bruker finner du forresten her. […]
Endelig påskeferie - Et katteliv
[…] er full av økologiske sitroner. Til sitron -og valmuekake, Earl Grey Martini og mye annet godt. Lemon Curden har jeg allerede […]
Påsken i år - Et katteliv
[…] massevis av hjemmelaget pålegg. Både eggesalat, fikenmarmelade og Lemon Curd. Jeg rakk til og med å lage chutney til tapasen vi skal spise en av disse påskedagene. Også […]
Det jeg har lyst å lage i påsken - Et katteliv
[…] fløyelsmyke Lemon Curd uten sukker står selvfølgelig på påskemenyen. Men noe jeg også har hatt lyst på lenge er sitronterte. […]
Påsken vår - Et katteliv
[…] viktige ting er min sukkerfrie Lemon Curd, fikenmarmelade og hjemmesådd karse. Også hadde vi handlet nokså mye fra Reko-ringen denne […]
Hjemmelaget påskepynt, Lemon Curd og en påske som plutselig kom - Et katteliv
[…] hadde jeg produksjon av sukkerfri Lemon Curd som holdt på å ta livet av meg. Hele tre ganger prøvde jeg å lage noe som kunne tilsvare den […]